Franse Zeep - Provence & Marseille 8 Zeepmerken Uit Frankrijk
Marseille Zeep Bars: Afbeelding: Jacqueline Macou

Franse Zeep Een Korte Geschiedenis

Lodewijk XIV eiste dat zeep alleen van pure olijfolie zou worden gemaakt. Hij verbood het gebruik van dierlijk vet, en wie dit edict niet opvolgde, werd verbannen uit de Provence. Als gevolg hiervan werd Marseille beroemd, wat tot op de dag van vandaag niet is verloren.

In de late 18e eeuw nam de zeepproductie toe en dankzij de koloniale en industriële ontwikkeling werd Marseille een prominentere producent van dit regionale product. Met vooruitgang in technologie, chemie, transport en hygiëne kon zeep een bredere markt bereiken.

Franse zeep (Savon De Marseille 1802). Gemaakt in Frankrijk.

Marseillezeep groeide in de 19e en 20e eeuw uit tot een extra zuivere 72% olie. Het bloeide en het werd de grootste zeepfabrikant in de regio. De hausse eindigde rond de jaren 1940 toen synthetische ingrediënten toenamen, meer mensen wasmachines gebruikten, supermarkten overal waren en zeepbedrijven opdoken overal waar het Franse rijk viel.

In de jaren 70 en 80 won zeep gemaakt van veilige en natuurlijke ingrediënten aan populariteit. Marseillezeep werd nieuw leven ingeblazen, hoewel het zijn vroegere populariteit niet heeft herwonnen. Er waren 108 zeepfabrikanten in Marseille.

Tegenwoordig geloven we als consumenten in de natuurlijke en ecologische voordelen van traditionele zeep en zijn we voortdurend op zoek naar alternatieven voor niet op aardolie gebaseerde en chemische producten. Marseillezeep is een historisch monument in de industrie en de historische waarde ervan zal een erfenis blijven.

Top Franse Zeepmerken

Dit zijn de meest populaire en geliefde zeepmerken uit Frankrijk:

LOccitane

LOccitane en Provence is een wereldleider in lichaams- en gezichtsproducten en geuren. Het heeft het grootste deel van zijn productie in de Provence. Hun belangrijkste producten gebruiken de lImmortelle- plant (Helichrysum italicum), die op traditionele wijze wordt gemaakt. Velen beschouwen het als een luxe zeepmerk. Ze hebben een passie voor traditionele teelttechnieken, zoals:

  • Amandelbomen cultiveren in de Alpen van de Haute-Provence
  • Corsica: hun eigen Immortelle-bloemen planten op hun eigen veld
  • Samenwerking met organisaties die de groei van aromatische en geurende planten ondersteunen
  • Lavendel wordt traditioneel verbouwd

Fer Cheval

Marseille Zeep 250g Bar van Fer A Cheval

Dit merk werd oorspronkelijk opgericht als een kaarsenfabriek op Chemin Saint-Marthe in 1856. Later werd het een fabriek die Marseillezeep produceerde.

Le Petit Marseillais

Bernard Lengell richtte het bedrijf op de meest romantische, meest Franse manier op. Terwijl hij door de haven van Marseille slenterde, was hij gefascineerd door het warme klimaat en de vruchtbare grond. Begin jaren tachtig werd hij verliefd op de kleuren en geuren van zeep in de lucht. Hij kreeg het idee om dit magische gevoel te delen met de rest van de wereld. Zo werd Le Petit Marseillais geboren.

Hij begon klein en verkocht kleine zeepblokjes van 100 g met een formule van 72% olijfolie. Hij gebruikte alleen traditionele methoden, met ingrediënten uit nabijgelegen citrusboomgaarden en olijfgaarden. Zijn passie voor zepen leidde tot het creëren van aromatische combinaties.

Hier zijn enkele van de beste zepen van het bedrijf: