Is Badkamervoeg Waterdicht Of Poreus? Verzegelt U Het?

Het spreekt voor zich dat het betegelen van de badkamer veel energie, tijd en geduld zal vergen. Dat gezegd hebbende, de resultaten zijn het zeker waard. Naast tegels is er ook de noodzaak om de badkamervloer en wandtegels te voegen om te voorkomen dat er water in de gaten sijpelt. Is voegen echt nodig? Is voegmortel poreus en dus niet voldoende voor waterdichting?

Er zijn veel soorten voegmiddel. Het type dat u kiest, heeft invloed op hoe poreus of waterdicht het is. De cementgebonden voegmortel is het populairst en vereist een extra afdichtmiddel. Andere voegsoorten, zoals acryl, zijn waterdicht maar hebben nog steeds een sealer op waterbasis nodig, terwijl de epoxy-gebaseerde 100% waterdicht is.

Afhankelijk van waar u voegmortel moet aanbrengen, zal het ook helpen bepalen welk type voegmiddel u moet gebruiken. In dit artikel leggen we de belangrijkste verschillen tussen de drie groutsoorten en de voor- en nadelen uit.

Waarom Is Het Verplicht Om Uw Badkamervoegen Af Te Dichten?

Naast het feit dat het de algehele waterdichtheid van uw tegelvloer en wand verbetert en het risico op waterschade vermindert? Grouting is zeer betaalbaar en is snel en eenvoudig. Daarom is er geen nadeel aan het voegen van uw badkamertegels, aangezien de voordelen ruimschoots opwegen tegen de waargenomen nadelen.

Verschillende Soorten Voegmiddel

Er zijn drie soorten voegmiddel op de markt. Als u de voor- en nadelen van elk begrijpt, kunt u bepalen wat de beste manier van handelen is bij uw huisverbetering.

Op Cement Gebaseerde Mortel

Cementmortel is het meest voorkomende en goedkoopste type voegmiddel. De cementgebonden voegmortel is poreus, dus het aanbrengen van een kit is verplicht. Dit type voegmiddel is er in zowel geschuurde als ongeschuurde variaties. Het is belangrijk om het af te dichten. Anders kan het gemakkelijk worden gekleurd door water en barsten.

Hoewel het zeker de grootste nadelen heeft, kunnen deze gebreken ook relatief snel en goedkoop worden opgelost. Op cement gebaseerde voegmortel kan binnen 24 uur drogen en onmiddellijk daarna afdichten is van cruciaal belang.

Grout Op Acrylbasis

Grout op acrylbasis lijkt op kit vanwege de gladde afwerking. In tegenstelling tot mortel op cementbasis, vereist de acrylversie echter geen voorafgaande menging voor gebruik en kan deze direct uit de pot worden aangebracht. Voegmortel op acrylbasis heeft ook ongeveer 24 uur nodig om te drogen, maar heeft nog eens drie dagen nodig voordat het volledig waterdicht is.

Op acryl gebaseerde voegmiddelen klinken geweldig, maar ze hebben enkele ernstige nadelen. Acryl voegmiddel heeft één van de grootste nadelen: het is gevoelig voor krimp en uitzetting, waardoor de kans op barsten groter kan worden.

Hoewel ze als waterdicht worden beschouwd, raden de meeste experts nog steeds ten zeerste aan om afdichtingsmiddelen over acrylspecie aan te brengen voor extra bescherming.

Op Epoxy Gebaseerde Mortel

Op epoxy gebaseerde mortel wordt als de moeilijkste beschikbare optie beschouwd. Het is ook ongelooflijk goed bestand tegen vlekken, chemicaliën, scheuren en weersomstandigheden. Bovendien zijn nieuwere epoxyvoegproducten niet giftig en milieuvriendelijk.

De algehele kwaliteit die wordt geleverd door epoxyspecie heeft echter een prijs. Deze voeg is letterlijk de duurste. De aanzienlijke stijging van de kosten betekent echter dat uw huis de meest duurzame en betrouwbare tegelvoeg heeft die beschikbaar is.

Verschillende Manieren Om De Voeg Af Te Dichten

Het afdichten van voegen is eenvoudig, ongeacht het type voegmiddel dat wordt gebruikt. Hieronder vindt u methoden voor het afdichten van de voeg in de douche.

Het Penseel Gebruiken

Het proces is eenvoudig en je hebt een kleine penseelpunt nodig, die je kunt kopen bij je plaatselijke hardware of kunstnijverheidspad. Houd er rekening mee dat een voegkit nauwkeurig moet worden aangebracht met een borstel.

Het is geen goed idee om per ongeluk sealer op tegels aan te brengen. Dit kan vlekken veroorzaken. Kleine vlekken zijn oké, maar veeg ze snel weg als je per ongeluk sealer over de tegel hebt aangebracht. Deze techniek is ook de meest vervelende manier om deze taak uit te voeren.

Een Roller Gebruiken

Als de tijdrovende methode van het uitborstelen van de kit je een pauze gaf, dan hebben we goed nieuws voor je. De eenvoudigste methode om voegspecie af te dichten is het gebruik van een roller. Het gebruik van een rol van de juiste maat elimineert vrijwel het risico dat het afdichtmiddel per ongeluk op de tegels wordt gemorst.

Een Spray Gebruiken

Als je op zoek bent naar de snelste methode, dan geeft de spray-on dat resultaat. Spray-on is niet de beste methode om de tegels af te dichten. Bovendien moet u de randen van de tegels afvegen om te voorkomen dat er vlekken ontstaan.

Richtlijnen Die U Moet Volgen Voordat U Afdichtmiddel Op De Voeg Aanbrengt

Afdichtmiddelen, zoals elke chemische stof, moeten met zorg worden gebruikt. Dit zijn de stappen voor het correct aanbrengen van een voegkit.

Stap 1: Reinig De Voeg

Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat de sealer goed aan de voeg hecht en een waterdichte afdichting creëert. Giet vervolgens water en schrob de voeg grondig met een schuursponsje of tandenborstel, waarbij u ervoor zorgt dat u al het vuil en vuil verwijdert. Nadat u klaar bent, laat u de vloer ongeveer een uur drogen.

Stap 2 – Breng De Sealer Aan

We hebben de verschillende soorten voegmiddel doorgenomen, maar wist u dat er ook andere soorten voegmiddelen zijn? Hier zijn de belangrijkste soorten sealers die u kunt gebruiken.

Penetrating Sealer Dit type sealer maakt gebruik van een formule op waterbasis, waardoor het in de voeg kan sijpelen en volledig kan doordringen.

Membraanvormende afdichting De membraanvormende afdichting hardt uit en vormt een beschermende laag op de voeg. Deze sealer wordt niet aanbevolen voor badkamers, omdat deze niet voldoende waterdicht maakt in ruimtes met veel vocht.

Stap 3 – De Voeg Aanbrengen

Draag allereerst rubberen handschoenen bij het hanteren van chemicaliën zoals sealers, omdat deze uw huid kunnen irriteren. Kies vervolgens hoe u de sealer wilt aanbrengen (de roller is onze aanbeveling). Pas op dat u geen sealers op de tegel aanbrengt. Als u dit doet, moet u het onmiddellijk wissen.

Laat het drogen en breng vervolgens de tweede laag aan. Breng indien nodig een derde laag aan. Als waterparels van de voeg afglijden, is deze waterdicht.

Veelgestelde Vragen Over Voegmiddel En Sealers

Hoe Lang Duurt Het Om De Voeg Af Te Dichten?

U kunt pas beginnen met het aanbrengen van de sealer als uw voegmiddel volledig droog is en klaar is om uit te harden. De periode die hiervoor nodig is, is meestal ongeveer 48 tot 72 uur. Dit hangt af van het feit of u sealers op oplosmiddelbasis of op waterbasis gebruikt. Sealers op oplosmiddelbasis zijn duurzamer en gaan langer mee dan op water gebaseerde sealers.

Hoeveel Voegmiddel Heb Ik Nodig?

Het zou tijdverspilling zijn om de voegkit halverwege een klus op te raken. Een container van een kwart gallon met voegkit is voldoende om 200 vierkante voet vloer te bedekken met standaard tegels van 30 cm. Onthoud dit voordat u naar uw plaatselijke ijzerhandel gaat om een sealer te kopen.

Hoe Vaak Moet Ik Mijn Badkamertegels Voegen?

U dient de voegen minimaal één keer per jaar af te dichten. Natuurlijk beweren de meeste sealers lang mee te gaan, maar je moet rekening houden met de schoonmaakchemicaliën die er door de jaren heen mee in aanraking komen. Deze chemicaliën kunnen de sealer beschadigen. Daarom is het belangrijk om elk jaar een nieuwe laag aan te brengen.

Conclusie

Omdat het kosteneffectief is, is badkamerspecie meestal op cementbasis. De op cement gebaseerde mortel is echter poreus en heeft extra hulp van een sealer nodig om deze waterdicht te maken. Als u geen voegmiddel op epoxybasis heeft dat waterdicht en veel duurzamer is, is de sealer een essentieel onderdeel van het voegen.